läste deta i aftonbladet ,,, tur man hör till de som går ner fort i vikt


Kom i form efter graviditeten

En klassiker under graviditeten är att äta alldeles för myck
En klassiker under graviditeten är att äta alldeles för mycket och gärna bakverk, godis och skräpmat.
Foto: COLOURBOX

Kom i form efter graviditeten. Skynda långsamt lyder rådet.
– Tänk på att du inte är i samma form som vanligt direkt efter amningen är avslutad, säger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.

Efter nio månaders graviditet och några månader med amning är det många som vill komma i samma form som innan graviditeten, gärna på kort tid också.

– Om du gick upp väldigt mycket i vikt under din graviditet, förutom barnets vikt, bör du börja fundera över vad det var som gjorde att du gick upp så mycket och hur du kan förändra det, säger Josefine Jonasson.

En klassiker under graviditeten är att äta alldeles för mycket och gärna bakverk, godis och skräpmat. Rekommendationerna säger att en gravid kvinna inte behöver äta mer än 300 – 500 kalorier extra per dag. Men många ”passar på” att äta när de är gravida och tänker kanske inte på konsekvenserna.

– Ha inte för bråttom när du vill komma tillbaka till din ursprungsform. Ett bra mått är att gå ner ett halvt till ett kilo i veckan. Men har man väldigt mycket att ta av kan man gå ner mer i början.

När man går ner i vikt går man inte bara ner i fettmassa, utan även muskelmassa. Minskad muskelmassa betyder minskad förbränning. Därför är det inte bra att gå ner för mycket för snabbt. Risken för jojobantning är större om du går ner för fort.

– En generell nivå för en kvinna som vill gå ner i vikt är ett dagligt intag på 1300 – 1700 kalorier om dagen, säger Josefine.

Samma sak gäller för träningen. Ha inte för bråttom. Tänk på vad du har gått igenom under en graviditet. Det är enorma påfrestningar för kroppen. En alldeles utmärkt start är att ta raska promenader med vagnen varje dag. När du har fått ett ok från din barnmorska att du har läkt ihop ordentligt kan du börja träna igen. Du kan träna lätt styrketräning, rodd, lättare klasser, crosstrainer med mera. Det mesta faktiskt, bara du gör det med måtta till en början. Är du van löpare kan du även testa det. Prova dig fram och lyssna på din kropp.

Om du planerar att bli gravid igen är det ett hett tips att försöka komma i form mellan de både graviditeterna. Du har allt att vinna här.

– Här har du möjlighet att tänka efter innan, både med maten och träningen. Du kommer öka dina chanser rejält att komma i form efter graviditeten, må ännu bättre, känna dig fysiskt och mentalt starkare, säger Josefine.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0